Staalarchitectuur
voor maximale vrijheid
en functionaliteit
Prefab bouwen is handelen vanuit een andere mindset. Bij elk ontwerp wordt vertrokken vanuit de behoeftes en levenswijze van de klant. Daarbij is de persoonlijke connectie die de ontwerper met de klant maakt essentieel. Hoe beter hij het leef- en werkpatroon kent, hoe beter het eindresultaat aansluit op de verwachtingen en noden.
De architectuur van industriële gebouwen moet vooral functioneel en budgetgericht zijn. Elk gebouw heeft zijn specifieke noden en vereisten. De voordelen van staal en prefabbeton vergroot de opties en zorgt voor maximale flexibiliteit. Dankzij de vrije indeling die deze bouwvorm biedt, kunnen we voor elk type gebouw het maximum uit de ruimte halen. Zo rekent MUO architecten o.a. magazijnen, showrooms, laboratoria en horeca-aangelegenheden tot hun gerealiseerde projecten.
Dankzij verschillende bouwmethoden zoals staalbouw en bouwen met prefabbeton creëert MUO architecten veelzijdige gebouwen die volledig in functie staan van hun gebruik, zij het nu voor nieuwbouw of voor renovatie.
Bouwen met staal en beton leent zich perfect tot bouwen op maat. Alles wordt tot op de mm uitgetekend. Niet alleen verloopt het bouwproces een pak sneller doordat er minder arbeid op de werf en verschillende elementen nodig zijn, doordat zowel binnen- als buitenmuren geen dragende functie hebben krijg je een enorm ruimtegevoel en ontstaat er een vrije indeling. Ook nadien zijn aanpassingen makkelijk uit te voeren. MUO architecten kneedt het ontwerp tot het past in jouw verhaal.
FAQ
Bij staalskeletbouw of gewoon staalbouw wordt de structuur opgebouwd met warmgewalste profielen ( IPE / HEA / UPN / … ). Bij staalframebouw, ook wel LSF genoemd, worden de vloeren en wanden gerealiseerd door gegalvaniseerde staalplaat te plooien tot profielen. MUO architecten bekijkt welke bouwmethode het meest budgetvriendelijk is in functie van het ontwerp. ( lees meer : hier )
Het kostenplaatje van een project wordt bepaald door de materialen en de omvang van het gebouw. Staalbouw maakt het echter mogelijk om enigszins binnen een beperkter budget te werken. De bouwvorm is minder arbeidsintensief en sneller dan het traditionele bouwen. Zo worden de kosten alvast gedrukt. De uiteindelijke kost wordt bepaald door de afwerkingsgraad dewelke bij een prefab gebouw een stuk lager kan. De industriële look van ruwbouw wordt erg vaak gehanteerd als afwerking. Alles wordt afgestemd op jouw maat en budget.
Verder kan er dankzij deze bouwvorm een enorme openheid worden gecreëerd. Door de vrije invulling van de wanden krijgt men een zeer lichte en hedendaagse woning waarin leven centraal staat.
Elke woning die we met staal en prefabbeton ontwerpen is E20 of lager en dus BEN (Bijna Energie Neutraal). Van bij het eerste ontwerp houden we rekening met het energiepeil en kiezen we bewust voor materialen en technieken om het EPB van de woning laag te houden.
Akoestisch gezien wordt elke staalbouwwoning isolatietechnisch perfect in orde gebracht. Zoals in elke woning wordt de akoestiek beïnvloed door de materialisatie en binnenafwerking zoals stoffen, vloerbekleding,... Prefab bouwen vraagt dus op akoestisch vlak voldoende aandacht, iets waar we dus ook de nodige tijd aan besteden.
Bij een prefabwoning kan er eenvoudig gefaseerd worden. Door met het bouwbudget een zo groot mogelijk volume te realiseren kan er door de voordelen van het prefab systeem later eenvoudig ingedeeld en afgewerkt worden. Vele van onze klanten voeren zelf werken uit waarin wij als kantoor uiteraard voor de nodige begeleiding zorgen.
De bouwvoorschriften leggen geen verplichtingen op inzake bouwmethode. Enkel de afmetingen, bouwvorm en gevelmaterialen zijn voorwaarden die het ontwerp mee vormen. Prefab bouwen laat toe hiernaar te werken zonder de voordelen te verliezen. Gevels in baksteen beïnvloeden uiteraard wel het bouwbudget. Hier dient dan ook voldoende mee rekening gehouden te worden door bvb. voorafgaand met de gemeente te bespreken of duurzame alternatieven naar voor kunnen geschoven worden.